-
Home > -
Uitleg woorden
Uitleg woorden
Conformiteit: Dit is een eigenschap die aangeeft hoe gelijkmatig de matras zich aanpast aan de lichaamsvormen.
|
Een systeem (matras & bodem) dat doorhangt is slecht voor de rug. Het plaatje laat zien dat hierdoor rugklachten kunnen ontstaan. De conformiteit van deze matras is zeer slecht. | |
Een systeem dat te hard is, is ook slecht voor de rug. Het te hard liggen zal pijnlijke heupen, schouders en/of nekpijn kunnen veroorzaken. De conformiteit bij deze dame is slecht. | |
De conformiteit bij deze dame is goed. De rug ligt recht en de matras volgt de contouren van het lichaam. Schouders en heup zakken in de matras weg zodat de drukpunten goed verdeeld worden. Nek en/of schouderklachten zullen minder worden. |
Matrastypen (bepaald aan de hand van het hoofdmateriaal van de matraskern)
HR-schuim: Hoog-elastisch synthetisch schuim met een open celstructuur (ook wel: koudschuim). Door de open celstructuur kan het materiaal goed ventileren en heeft het een bijzonder lange levensduur. HR-schuim is ook geschikt voor mensen die veel transpireren. De kwaliteit en hardheid van HR-schuim zijn uit te drukken in kg/m3: bijv. een HR55 betekent dat het schuim 55 kg per m3 is. Hoe hoger de HR-waarde, hoe beter de kwaliteit en hoe zachter de matras aanvoelt. De HR-koudschuim matrassen die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd: HR-koudschuim matras.
Nasa-traagschuim: Voor Nasa werd materiaal ontwikkeld om tijdens de lanceringen de druk voor de astronauten te verlagen. Dit materiaal bleek uitermate geschikt voor de gezondheidszorg door die unieke drukverlagende eigenschappen. Veel ziekenhuizen en fysiotherapeuten maken gebruik van traagschuimprodukten. Doordat het schuim temperatuurgevoelig is, past het zich aan door de lichaamswarmte en vormt het naar je lichaam. De lichaamsdruk wordt daardoor gelijkmatig verdeeld en zorgt er voor dat de spieren zich optimaal kunnen ontspannen. Inmiddels wordt het ook aan de consument aangeboden. Overigens worden verschillende namen gebruikt voor hetzelfde materiaal, zoals vormschuim, traagschuim, Nasaschuim, Smartfoam, Slowmotion, Tempur etc. De traagschuim matrassen die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd: traagschuim matras.
SG30-schuim: Synthetisch schuim met een eenvoudige celstructuur, ookwel polyether genoemd, wat gebruikt wordt voor eenvoudige matrassen. SG staat voor "soortelijk gewicht", dus SG30 betekent 30 kilogram per kubieke meter (kg/m3). Met de huidige kennis is dit type matras niet zo geschikt voor volwassen mensen om permanent op te slapen. Wel geschikt voor bijvoorbeeld de logeerkamer of een kinderbed. De SG-schuim kindermatrassen die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd: SG-schuim kindermatras.
Polyether: zie SG30-schuim.
Latex: Ook wel schuimrubber genoemd. De latex kern bestaat uit een blok van zachter of harder geschuimde, natuurlijke en/of synthetische rubberdeeltjes. De meest voorkomende combinatie bestaat uit 40% natuurrubber en 60% synthetisch. Deze samenstelling heeft een hoge conformiteit, zodat de latex het lichaam goed ondersteunt. Voor mensen die het snel koud hebben is schuimrubber uitermate geschikt. De schuimrubber matrassen die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd, vind je hier. De geselecteerde kindermatrassen vind je hier.
Talalay-latex: De grove structuur van het luxere Talalay-latex heeft wat weg van de opencel structuur van HR-schuim, zodat het materiaal beter kan ventileren terwijl het de soepelheid en hoge conformiteit van latex behoudt. De schuimrubber matrassen (latex en Talalay-latex) die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd, vind je hier.
Schuimrubber kern: Zie latex.
Bonell vering: De bonell- of biconische veer (ook: bonnell) is een veer die aan beide uiteinden een grotere cirkel vormt dan in het midden (zandlopervorm). De vering/weerstand van een dergelijke veer is progressief, dat wil zeggen dat bij stijgende belasting de weerstand van de veer hoger wordt. De Bonellvering matrassen die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd, vind je hier. De geselecteerde kindermatrassen vind je hier.
Pocketvering: De vering van een pocketvering matras bestaat uit tonvormige veren verpakt in textielzakjes. De zakjes zijn anti-bacterieel behandeld en de veren zijn thermisch gehard. Er is sprake van een uiterst soepel en goed buigbaar interieur met een hoog draagvermogen. De pocketveringmatrassen die matrassen.nl voor jou heeft geselecteerd, vindt u hier. De geselecteerde kindermatrassen vind je hier.
BINNENKANT MATRAS
5-zones: De verschillende zones in een matras zorgen er voor dat uitstekende lichaamsdelen (schouders) en zwaardere delen (buik/heup) evenredig worden ondersteund.
7-zones: De verschillende zones in een matras zorgen er voor dat uitstekende lichaamsdelen (schouders) en zwaardere delen (buik/heup) evenredig worden ondersteund. De extra lende-zone bij een 7-zone matras zorgt voor een nog betere stabiliteit van het bekken.
120: 120 veren per m2. Het aantal veren per vierkante meter is van belang voor de soepelheid en de drukverdeling van een bonell of pocketveer matras. Een bonellvering matras heeft 120 veren per m2.
265: 265 veren per m2. Dit aantal veren werd gebruikt voor de eerste pocketvering matras en het aantal heeft zich al dubbel en dwars bewezen.
350: 350 veren per m2. Dit aantal veren geeft voor de soepelheid en drukverdeling van de pocketvering matras de optimale dichtheid.
500: 500 veren per m2. Bij dit aantal veren wordt de soepelheid van de pocketvering matras wat minder. De matras is stugger en daarmee uitermate geschikt voor zwaardere personen.
5-slags: 5-slags staat voor de hoogte van de pocket- of bonellveer. Het gaat om het aantal slagen dat je kunt tellen als je de veer van opzij bekijkt. Hoe meer slagen, des te beter is de conformiteit.
6-slags: 6-slags staat voor de hoogte van de pocket- of bonellveer. Het gaat om het aantal slagen dat je kunt tellen als je de veer van opzij bekijkt. Hoe meer slagen, des te beter is de conformiteit.
Geharde vering: Door een speciaal proces worden veren thermisch gehard. Dit zorgt voor een langere levensduur.
Drukverdeler: Bij een pocketvering of bonellvering matras zit een laag tussen de afdeklaag en de veren, de drukverdeler genaamd. Deze zorgt ervoor dat de veren niet door de afdeklaag kunnen komen. Meestal wordt hier vilt of jute voor gebruikt.
Vilt of jute: De stabiele vezelvilt is open van structuur waardoor een goede ventilatie mogelijk is. De jute wordt gebruikt als er een hoge veerdichtheid is, om de matras soepel te houden.
Afdeklaag: Dit is de laag die direct onder de tijk zit. Deze laag is bepalend voor het comfort en de conformiteit van de matras. Tevens is deze laag bepalend voor de levensduur van de matras. Het gebruikte materiaal kan variëren; de meest gebruikte afdeklagen zijn: koudschuim, traagschuim, latex en Talalay latex.
Kern: De afdeklaag samen met de binnenvering (pocketvering of bonellvering) of het schuim (koudschuim, traagschuim, schuimrubber) wordt de kern genoemd. Om de kern zit nog een dunne katoenen hoes.
BUITENKANT MATRAS
Tijk: De tijk is de "huid" van de matras en dient ter bescherming van de kern van de matras. De tijk is opgebouwd uit 1. een katoenen bovenlaag, 2. een vlies ter voorkoming dat de wol of dacron door de tijk naar boven kan komen, 3. wol of dacron, en 4. de laatste en onderste laag is een katoenen doek, zodat de hoes mooi is afgewerkt. Bij sommige van onze matrassen is het mogelijk om een tijk uit te kiezen die voor jou het meeste geschikt is. Klik hier voor de mogelijkheden over de verschillende tijken.
Dubbeldoek tijk: Tijk dat wordt gevormd door twee doorgestikte lagen. Dit zorgt voor extra stevigheid en optimale vochtopname.
Afritsbaar: Bij sommige matrassen is de tijk volledig afritsbaar. Aan 3 of 4 zijden zit een rits, zodat u de tijk in 1 of 2 gedeeltes van de matras kunt afritsen. Dit is vooral bedoeld om de tijk te kunnen laten luchten. Indien aangegeven kan een tijk ook worden gewassen of chemisch gereinigd. Je moet dan wel rekening te houden met slijtage. Wij raden ten sterkste af om de tijk te wassen of te laten stomen als niet expliciet is aangegeven dat dit kan.
Border: De border is de zijkant van het matras. De zijkant van de matras is net als de tijk boven op de matras, hetzelfde doorgestikt.
Handvaten: De handvaten zijn bedoeld om de matras makkelijker om te kunnen draaien. Handvaten zijn alleen mogelijk bij een damast tijk.
75% katoen: Katoen is een natuurlijk product en wordt meestal gebruikt voor de tijk van de matras. Dat zorgt voor een snelle en optimale vochtopname.
Velours: Geschoren badstof, waardoor de oppervlakte heerlijk zacht aanvoelt. Bovendien wordt het vocht makkelijk afgevoerd door de hoogpolige open structuur van velours.
Wol: Meestal wordt wol verwerkt in de matrastijk. Dit zorgt voor een goede vochtregulatie en het voelt aangenaam warm aan. Wol kan ongeveer 30 % van het eigen gewicht aan vocht opnemen. Hierdoor onstaat een droge warmte, wat heilzaam is voor de gewrichten. In een tijk met wol zit gemiddeld 500 gram zuiver scheerwol per m2 verwerkt. Bij een kindermatras is dat gemiddeld 200 gr/m2.
Dacron: Oorspronkelijk werd altijd wol gebruikt in de tijk. Tegenwoordig wordt ook vaak dacron gebruikt, zodat de matrastijk afgestemd kan worden op de persoonlijke voorkeur van de slaper. In een tijk met dacron zit gemiddeld 500 gram dacron per m2 verwerkt. Bij een kindermatras is dat gemiddeld 200 gr/m2.
Damast: Gladde katoenen stof waarmee de matras kan worden afgewerkt. Dit is de meest gebruikte matrasstof.
MATEN EN HARDHEDEN
1-persoons: Bij een 1-persoons matras hebben wij het over de breedte: 70, 80, 90 of 100 cm.
2-persoons: Bij een 2-persoons matras hebben wij het over de breedte: 120, 140, 160 of 180 cm.
Soft: Een aantal matrassen kan in verschillende hardheden worden geleverd. Soms is dat soft, medium en firm. Soms alleen in soft en medium. De bijbehorende gewichtsklasse is een indicatie. Je keuze is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen voorkeur. De weergegeven gewichtsklasse is soms per fabrikant verschillend. De hardheid Soft is ongeveer geschikt voor een lichaamsgewicht tot maximaal 70 kg.
Medium: De hardheid Medium is geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 60 en 100 kg.
Firm: De hardheid Firm is geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 80 en 120 kg.
TEXTIEL EN BESCHERMING
Molton: De molton (ook wel "molton hoeslaken" of "matrasbeschermer") wordt aan de bovenzijde van de matras geplaatst. De molton is bedoeld voor bescherming van de matras. Zouten, zuren, vetten en vocht worden opgenomen door de molton zodat de matras schoon blijft. Was de molton zo vaak mogelijk! Dat is ook belangrijk ter voorkoming van ophoping van huisstofmijt. De door matrassen.nl voor jou geselecteerde moltons vind je hier.
Hoeslaken: Het hoeslaken is een laken in hoesmodel. Het hoeslaken gaat over de matras en de molton heen. Je slaapt dus op het hoeslaken. De door matrassen.nl voor jou geselecteerde hoeslakens vind je hier.
Katoen textiel: Katoen is belangrijk voor de vochtopname en de filtering van zouten, zuren en vetten die jouw lichaam verliest tijdens het slapen. Bovendien is de hoeveelheid katoen gerelateerd aan de levensduur van het product.
Wasvoorschriften: Op de verpakking van het bedtextiel staan de wasvoorschriften in de vorm van symbolen. Uitleg van de symbolen en de betekenis daarvan vind je hier.
250 gram katoen: 250 gram katoen per vierkante meter.
170 gram katoen: 170 gram katoen per vierkante meter.
Matrasbeschermer: Een matrasbeschermer of matrasdek die je onder je matras legt op de matrasbodem is een stevige, mooi afgewerkte laag die de matras beschermt tegen de ruwe of scherpe bedbodem. De matras gaat dan langer mee. De meeste bodems beschadigen namelijk de matras. Ook wordt de matrasbeschermer met antisliplaag (noppen) gebruikt tegen het verschuiven van de matras. Onze matrasbeschermers vind je hier.
Noppen: Rubber nopjes onder het matrasdek die er voor zorgen dat de matras niet wegglijdt.
Matraszak: Een sterke plastic beschermzak, waarin wij onze matrassen verpakken om ze bij opslag en vervoer te beschermen tegen vuil, stof en vocht. Als je zelf jouw matras wilt vervoeren of wilt opslaan, hebben wij deze handige plastic zakken voor jou in onze webshop, klik hier.
Dwarsgespannen spiraal: Bij een dwarsgespannen spiraalbodem is het "spiraalnet" overdwars gespannen (van links naar rechts). (N.B.: de garantie vervalt als je een binnenveringsmatras op een in de lengte gespannen spiraal legt. Bij een in de lengte gespannen spiraal is het "spiraalnet" in de lengte gespannen (van hoofd- naar voeteneinde). Gelukkig komen die nog maar weinig voor.)
-
Pocketvering koudschuim HOUSTON
Comfortabele pocketvering met koudschuim afdeklaag, NU met 30% korting!
-
1. Pullman Express pocketvering matras
merk: Pullman
-
2. Megapur Excellence koudschuim matras
merk: Polypreen
-
3. Silverline Premier Pullman pocketvering matras
merk: Pullman
-
4. Basic Z1 bonell binnenvering matras
merk: DIM
-
5. Kansas pocketvering matras
merk: DIM