Onderzoek heeft uitgewezen dat de slaapkwaliteit wordt beïnvloed door de toestand van de slaapkamer en omgevingsfactoren. De slaap kan bijvoorbeeld beïnvloed worden door een te hoge of te lage kamertemperatuur, slechte ventilatie, gesnurk van de partner, lawaai, licht, koude voeten of alcoholgebruik, waarvan lawaai en licht de grootste vijanden zijn.

 

 

Verduister je slaapkamer en zorg voor stilte

Zorg dus voor een donkere slaapkamer, zonder knipperende lichtjes of straling. Ook het licht van een (digitale) klok kun je beter afdekken of vermijden er naar te kijken. Ga je 's nachts naar de WC, doe dan het licht niet aan en kijk niet op de klok.

Lawaai is moeilijk aan te pakken als je bijvoorbeeld aan een drukke weg woont, maar soms is er toch wat op te verzinnen, zoals extra isolatie. En probeer anders eens oordopjes uit.

 

 

Vermijd prikkels

Je slaapkamer is alleen om te slapen en voor seks, niet voor werk of andere zaken die afleiden van een goede nachtrust. Laat de apparaten beneden! Geen telefoon, TV of laptop op de slaapkamer. Met name het nog even op de telefoon kijken voor het slapen gaan, is een slechte gewoonte. Je hersens raken geprikkeld door wat je leest en door het licht van je telefoon worden stofjes aangemaakt, waardoor je extra wakker wordt gemaakt. Als je de telefoon niet beneden kunt laten, omdat je bijvoorbeeld de wekker gebruikt, zet hem dan op vliegtuigstand zodra je naar je slaapkamer gaat.

Check je matras, kussen en beddengoed

Ook de juiste matras, beddengoed en kussen zijn belangrijk. Als je pijn in je rug of schouders hebt, of overmatig zweet door gebruik van de verkeerde materialen, slaap je onrustig en oppervlakkig of word je zelfs wakker. Als je merkt dat er iets niet klopt aan je slaapcombinatie, zoek het dan uit. Je mag ons altijd bellen voor advies (0578 627799)!

Volgens wetenschappers kan chronisch slaapgebrek leiden tot allerlei lichamelijke en geestelijke klachten, zoals depressie, migraine en zelfs overgewicht. Over het algemeen hebben vrouwen meer last van slaapklachten dan mannen. Dus dames: optimaliseer je slaapomgeving!

Voor meer slaaptips, klik hier.