Omdat er steeds meer bespaard wordt op het stoken en dan met name op de slaapkamers, ontstaan er vaak vochtproblemen en als gevolg daarvan schimmelontwikkeling. Schimmel is vooral te vinden in de hoeken van de kamer, achter meubels en onder of soms zelfs in matrassen. Soms kun je het zien (donkere plekken), maar soms is schimmel vrijwel onzichtbaar. Heel vervelend, want schimmel is slecht voor onze gezondheid en een belangrijke veroorzaker van allergische reacties.

 

 

Vochtvorming in de slaapkamer komt grotendeels door condensatie van warme lucht die snel afkoelt. Het is van groot belang dat de lucht wordt ververst, liefst door ventilatie via een open raam.

Maar let op: ventilatie helpt eigenlijk alleen bij droog, koud of zonnig weer. In elk geval moet verhinderd worden dat warme vochtige lucht wegstroomt naar droge en koudere vertrekken, zoals de slaapkamers. De vochtige lucht zal daar immers condenseren.

Vocht en schimmels in slaapkamers kunnen verhinderd worden door binnendeuren gesloten te houden, minstens eens per week de kamer behoorlijk te verwarmen en geregeld voor verluchting te zorgen. Als grens moet overdag minimaal 15C nagestreefd worden.