Een matras vergt op zich geen onderhoud. Stofzuigen, uitkloppen of de matras buiten zetten is niet nodig en wordt door deskundigen zelfs afgeraden.

 

Wat je wel moet doen, is regelmatig en goed luchten. Zo verleng je de levensduur van je matras behoorlijk. Zowel boven- als onderkant moeten gelucht worden. Ook daarom keren dus. Let erop dat je het matrasdek ook af en toe laat luchten door de matras even rechtop te zetten. Daarna moet het matrasdek (ook wel: matrasbeschermer) weer goed onder je matras liggen om de matras goed te kunnen beschermen tegen de matrasbodem.

Even een kwartiertje luchten is niet voldoende, want dan blijft de warmte en het verloren vocht in het bed. Ideaal voor huisstofmijt... Het beste kun je je matras en beddengoed de hele dag luchten. Een goed excuus om je bed niet op te maken dus!

 

Hoe vaak moet je nou je matras keren?

In verband met luchten en kuilvorming wordt keren in de lengte- en de breedterichting aangeraden. Af en toe keren is echt voldoende. Maak het niet te gek, want anders kost het je juist je rug! Indien mogelijk, keer de matras met z'n tweeën om.

 

Pas dus op je rug met het omdraaien van je matras. Ook bij het opmaken van het bed en schoonmaken onder het bed moet je oppassen voor rugklachten. Daarom moet je bed goed bereikbaar zijn.

 

Goed zorgen voor je matras is dus belangrijk voor je rug, maar te enthousiast keren van je matras mag je niet je rug kosten!