De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn. Heel vaak wordt gesteld dat de temperatuur tussen de 16 en 18C moet liggen, maar dit is geen gulden regel! De optimale slaaptemperatuur wordt bepaald door leeftijd, geslacht, slaapgewoonten, het soort matras en het gebruikte bedtextiel.

 

 

In het algemeen geldt dat lagere temperaturen van rond de 12 à 17C goed worden verdragen, mits men slaapt op en onder aangepast bedtextiel en op een matras dat past bij het transpiratiepatroon van de persoon.

Maar uiteindelijk bepaalt de persoonlijke voorkeur van de slaper hoe warm of hoe koud de kamer moet zijn. Sommige mensen vinden het nu eenmaal veel lekkerder om onder een goed warmte-isolerend donsdek te slapen met alleen de neus erboven in een kamer die maar 12C is, terwijl anderen liever onder een dun lakentje slapen maar dan in een kamer van 18C.

Pas alleen op voor te grote afkoeling of verhitting van het lichaam, omdat dit als wekprikkel kan werken en de slaper doet ontwaken. Dus grote temperatuurschommelingen in de slaapkamer moeten worden voorkomen.

 

Je begrijpt dat een weloverwogen keuze van goed bedtextiel in combinatie met een kwaliteitsmatras zich terugbetaalt in een goede helende slaap zodat je de volgende morgen uitgerust wakker wordt!